Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Wojciech Pokłos Arturro nieznane:) piotr nieważne Agnieszka Agnieszka kasia M-n RAFIKPRO Bartczak (2234 niezalogowanych)
147 Postów
zx zx
(bergenmarekk)
Stały Bywalec
Andre med mark. Czyli same odcinki z przelewow wystarcza dla skattu? Dodaje ze jestem zonaty i mam dziecko.Tak jak powiedzial Hilton bez umowy zadnej pewnosci nie mam Sam juz nie wiem czy olac czy szukac czegos nowego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Marku z Bergen, dopisanie ciebie do kontraktu to nie jest zaden problem i zaden wlasciciel nie powinien z tego tytulu robic problemow. A jesli bedzie robil, to znaczy ze cos smierdzi.
Zrob jak uwazasz. Andre med mark jest w porzadku wobec kolegi, ale to nie znaczy ze twoj kolega tez jest uczciwy, lepiej sie zabezpieczyc.
Mam nadzieje ze ci pomoglismy. A decyzje musisz podjac sam, w koncu jestes doroslym facetem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
przecież ja nie znam twojego kolegi i skąd mogę ci zagwarantować że on cię nie eksmituje jak zechce . mieszkanie będzie jego ale jak masz do niego zaufanie to skatt masz z głowy . wystarczy że w rozliczeniu napiszesz kwotę i w punkcie 5 dopiszesz że masz potwierdzenie z banku na opłaty mieszkania . w razie kontroli bierzesz kontrakt kolegi , jego rachunki za prąd , swoje kwity z banku i jeżeli kwota przez połowe się zgadza to jesteś czysty
ps . twój kolega chyba też nie ma pewności że mu będziesz płacił albo nie wyprowadzisz się np 29 dnia miesięca i on zostanie na lodzie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
147 Postów
zx zx
(bergenmarekk)
Stały Bywalec
Jutro pogadam z wlascicielem zeby dopisac mnie do umowy. Kolega z przydzialu wiec nie ma co szalec z zaufaniem tymbardziej ze jest pracownikiem wlasciciela mieszkania. Nie jest latwo ale jakos musze to ogarnac.jutro okaze sie z jakim skutkiem.Poki co dzieki za wszelkie podpowiedzi.Jestem wam dzwięczny
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
dlaczego warto miec kontrakt??

* pozniej w razie zmiany mieszkania latwiej o referencje - bo potem to ale nie moge Ci dac referncji bo nie bylo Cie w kontrakcie... albo co Ty tu robisz?? przeciez Ty tu nie mieszkasz.. ech....

* odliczenia: www.podatek.no/pl/selvangivelse-2010-sta...ler-rodzina-w-polsce

www.norwegofil.pl/Praca/Praca/Status-pendler-co-to-takiego.html

wygooglane ale nie sprawdzone dokladnie wiec moze cos byc przeklamane... ale...

"Jeśli pracujesz w Norwegii i spełniasz poniższe kryteria, możesz rozliczyć się jako “pendler”, czyli osoba posiadająca dwa gospodarstwa domowe.

2. Osoby samotne, które:
b. nie posiadają samodzielnego mieszkania w Norwegii /mieszkanie, które nie będzie zdefiniowane jako samodzielne: powierzchnia mieszkaniowa poniżej 30m2 na osobę, poniżej 50m2 na dwie osoby, wspólna kuchnia i łazienka z innymi mieszkańcami/"

i tak dalej i tak dalej....

edit// ktos tam pisal wczesniej ze metraz nie ma znaczenia: wiec jednak okazuje sie ze ma....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
JLK21, sam zobacz co przekleiles z forum norwegia

" 2. Osoby samotne......
b......

Marek z Bergen nie jest samotny, ani w konkubinacie, ma zone i dziecko w PL. Wiec w jego przypadku metraz nie ma znaczenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Hilton spojrz na godzine... kazdemu moze sie zdazyc po dwoch drinkach ))
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Oj tam oj tam, szczesliwi czasu nie mierza
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok